Ausbildung Almanya hakkında tüm detayları bulabileceğiniz bir sayfa hazırlamaya çalıştık. Internetteki bilgi kirliliğinden uzak bilgiler vermeyi hedefledik.
Ausbildung Almanya nedir ?
Ausbildung Almanya bir meslek eğitim programıdır. Almanya’da bir mesleği icra edebilmeniz için o mesleğin eğitimini almış olmanız şarttır. Duvar boyamak için bile duvar boyama eğitimi almış ve diploma sahibi olmanız gerekir. Almanya’da 300 den fazla meslek grubu vardır. Kuaförden , aşçıya , marangozdan , baristaya aklınıza gelebilecek hemen hemen her meslek için Ausbildung yapabilirisiniz. Almanya’da bir çok genç üniversite okumak yerine bir an önce bir meslek sahibi olup hayata atılmak için Ausbildung yapmaktadır. Ausbildung tam olarak çıraklık eğitimi olarak tanımlanır. Haftanın belirli günleri okula giderken belirli günleri de eğitimini aldığınız meslek ile ilgili çalışırsınız. Yani eğitiminiz teorik ile pratik şeklide bir arada olmaktadır. 3 yıllık bir eğitimdir. Eğitiminizi tamamladığınızda artık tam zamanlı olarak o mesleği icra edecek diplomaya sahip olursunuz. Ve bu diploma tüm Avrupada geçmektedir.
Ausbildung tamamlanıp diplomanızı aldığınızda Almanya’da iş bulmanız oldukça kolaydır. İş bulmanız halinde otomatik olarak çalışma ve oturum iznine de sahip olursunuz. Genelde Ausbildung yaparken stajyer olarak çalıştığınız firmada mezun olmanızı takiben tam zamanlı çalışmaya devam edersiniz. Staj esnasında gösterdiğiniz performans ve başarı sizin o firmada Ausbildung eğitiminizi tamamlayıp diplomanızı aldıktan sonra çalışıp çalışmayacağınızı belirleyecektir. Ama bazı firmalar yarı zamanlı stajyer çalıştırmayı daha ekonomik bulduklarından dolayı tam zamanlı sizle çalışmak istemeyebilirler. Ama size iyi referans vermeleri durumunda kolaylıkla aynı sektörde başka bir iş yeri bulup çalışabilirsiniz. Bu sebep ile stajyer olarak çalıştığınız iş yerinizde staj süresince göstereceğiniz performans ve başarı çok önemlidir.
Ausbildung Almanya için kimler başvurabilir ?
Ausbildung için öncelikle 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Üst yaş sınırı olmamak ile birlikte firmalar 30 – 35 yaşını geçmiş adaylara sıcak bakmazlar. Çünkü iş alacakları adayı stajyer ( çırak ) katagorisinde almaktadırlar. 20 li yaş grubu en çok tercih edilen yaş grubudur. En az lise mezunu olmanız gerekmektedir. Ön lisans size avantaj kazandırabilir. Özelikle de mezun olduğunuz bölümünüz Almanya’da en çok aranan meslek gruplarından ( sağlık personeli, anaokulu öğretmeni , kreş , hasta ve yaşlı bakımı , sosyal hizmetler gibi hizmet sektörü ) biriyse kabul alma şansınız çok daha yüksek olacaktır. Çünkü Almanya’da bu meslek gruplarına çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Almanca seviyenizde önemli bir kriterdir. En az B1 seviyesinde olmalıdır. Ama birçok meslek grubunda B2 isteneceğini unutmayın. Çünkü işverenler çalıştırdıkları elemanlar ile sorunsuz iletişim kurmak isterler. Ayrıca okulda Alman öğrencilerde olacağından dolayı öğretmenler Alman öğrenciler seviyesinde ders anlatır. Dersi anlamakta zorlanmamak için iyi derecede Almanca bilmeniz gerekir.
Almanca seviyenizi Almanya’da en ekonomik şekilde öğrenmenin yolu ise Au Pair Almanya programına katılmaktır. Au Pair Almanya programı ile ilgili detaylı bilgiyi Au Pair Almanya web sayfamızda bulabilirsiniz. Bu programına katılmanız iyi derecede Almanca öğrenmenizin yanında size daha bir çok avantaj sağlayacaktır.
Au Pair Almanya’nın size sağlayacağı avantajlar :
Öncelikle Almanya’da Au Pairlik yaparak Almancanızı en ekonomik yoldan B2 seviyesine kadar çıkartabilirsiniz. Çünkü bir çok firma Ausbildung için alacağı elemanın Almancasının min B1 hatta B2 olmasını isteyecektir. Bunun yanında diğer bir avantajı ise Almanya’da 1 yıl gibi bir süre yaşayarak çevre edinmeniz olacaktır. Bu çevre sayesinde Ausbildung yapabileceğiniz bir firma bulmanız kolaylaşacaktır. Belki de yanında Au Pair olarak kaldığınız ailenin firmasında böyle bir fırsat yakalayabilirsiniz. Ayrıca Almanya’da olduğunuz için firmalar ile gidip bire bir görüşme fırsatı yakalarsınız. Firmalar görmeden bir eleman almak yerine yüz yüze mülakat yaptıkları, Almancalarını test ettikleri bir elemanı almayı tercih edeceklerdir. Bu bir yıllık Au Pair Almanya programı sayesinde ülkeye ve kültüre adaptasyonunuz çok daha kolay olacaktır. Kalacak yer ayarlamak , yaşam giderlerinizin ne kadar tutacağını hesaplamak ve bunları minimize etmek Almanya’da yaşarken çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle Au Pair Almanya programına katılan adaylar Ausbildung konusunda Türkiye’den başvuran adaylara göre 1-0 önde olacaklardır.
Au Pair Almanya programını başarı ile tamamlayan adaylarımıza Alman acentemiz bazı meslek gruplarında ausbildung yapacakları firma bulma konusunda yardımcı olmakta yada yol göstermektedirler..
Almanya’dan başvuru yapmak daha mı avantajlı ?
Evet kesinlikle daha avantajlıdır. Çünkü Ausbildung başvurusu yapacağınız firmalar ile yüz yüze görüşme şansını yakalarsınız . Belli bir süredir Almanya’da olmanız , Almanya’daki yaşama alışmış olmanız , belli seviyede Almanca bilmeniz , belli bir çevre edinmiş olmanız , evrak işlerini elden takip edebilecek olmanız sizlere büyük avantaj sağlar. Almanya’dan Ausbildung başvurusu yapmak için en kolay yol Almanya’da Au Pair olarak bulunmaktır. Au Pair programını tamamladığınız tarih Ausbildung başlama tarihine denk gelmeyebilir. Ausbildung genelde Eylül ayında başlamaktadır. Ama bazı meslek gruplarında ve şehirlerde Şubat döneminde de Ausbildunga başvurabilirsiniz. Bu tarihler au pair program bitiş tarihiniz ile örtüşmüyor ise zaman kazanmak adına Almanya Fırsat Karta başvurabilirsiniz. Almanya Fırsat Kart ( Chancenkarte ) ile ilgili detaylı bilgiyi Almanya Fırsat Kart sayfamızda bulabilirsiniz.
Ausbildung ile ilgili sıkça sorulan sorular :
Bu mesleki eğitimi alırken parada kazanılıyor mu ? Evet. Çok yüksek maaşlar alınmasa da geçiminizi sağlayacak kadar bir stajyer maaşı alırsınız.
Bu maaş meslekten mesleğe değişir mi ? Evet bazı meslek grupları IT gibi adayında vasıflarına göre yüksek maaş alırlar.
Hangi meslek gruplarında ausbildung yapmak daha avantajlı ? Öncelikle hangi mesleği kendinize yakın görüyor ve seviyorsanız o alanda ausbildung yapmanızı tavsiye ederiz. Ama bazı meslek gruplarında ausbildung sonrası daha kolay iş bulabilirsiniz. Örnek olarak hemşireliği , ana okulu öğretmenliğini , yaşlı bakımını sayabiliriz.
Ausbildung yapmak kaç yıl sürüyor ? Genelde 3 yıl sürüyor. Bazı durumlarda aldığınız derslerdeki üstün başarınız ve ausbildung yaptığınız firmada gösterdiğiniz başarı ve performans sayesinde 2 yıla düşebilirsiniz.
Toplam kaç saat ders göreceğim ? Teorik ile pratik yaklaşık yarı yarıya olmak üzere toplam 4600 Saat. Alacağınız pratik ders saatleri 2500 saati bulmaktadır. Ausbildung yaptığınız meslek grubuna göre bu saatler değişiklik gösterir. Ama çok büyük farklar yoktur.
Ausbildung yaptığım firmada 3 yıl eğitimimi tamamladıktan sonra aynı firmada tam zamanlı çalışabilir miyim ? Evet bunun önünde hiç bir engel yoktur. Ancak yukarıda belirtiğimiz gibi stajyer olarak çalışırken gösterdiğiniz performans ve başarı eğitiminizi tamamladığınız o firmada çalışma hayatınıza tam zamanlı devam edip edemeyeceğinizi belirler. Tabii firmanın da tam zamanlı eleman çalıştırma ihtiyacı olup olmaması da önemlidir.
Eğitimimi tamamladıktan sonra iş bulmak için ne kadar zamanım olacak ? Eğitiminizi tamamladıktan sonra 6 aylık iş bulma vizesine başvurabilirsiniz. Bu süreç içinde iş bulmalısınız. Bu arada geçiminizi sağlamak için part-time çalışabilirsiniz.
Ausbildung Almanya’dan aldığım diploma Avrupanın diğer ülkelerinde geçer mi ? Evet geçer.
Bu eğitim için yaş sınırı var mı ? Altı sınır 16 dır. Üst sınır yok gibi görünse de 30 lu yaşların üstü firmalarca kabul görmez.
Ausbildung vizesi ile ilgili detaylı bilgiyi nerede bulabilirim ? En güvenilir bilgiyi Alman konsolosluğunun sayfasında bulabilirsiniz.
Ausbildung vizesi için Bloke hesaba ihtiyaç var mı ? Hayır yok. Çünkü yarı zamanlı çalışacağınız için alacağınız maaş Almanya’da geçinmenizi sağlayacaktır.
Ausbildung yaptığımız firma kalacak yer sağlıyor mu ? Firmasına göre değişmektedir.
Almanya fırsat kart sahibi olarak Ausbildung başvurusu yapabilir miyim? Şu anda net bir cevap veremeyiz. Çünkü Almanya fırsat kart tam anlamıyla hayata geçmedi. 01.01.2024 tarihi itibarıyla hayata geçmesini bekliyoruz. Tam olarak hayata geçtiğinde Almanya fırsat kartın ne tür vize dönüşümlerine izin vereceğini öğrenmiş olacağız. Almanya fırsat kart ile öğrenmek istediğiniz tüm detayları web sitemizin Almanya fırsat kart sayfasında bulabilirsiniz.
Au Pair Almanya programından sonra Ausbildung yapabilir miyim ? Evet yapabilirsiniz. Zaten bir çok au pairimiz Au Pair Almanya programını Almanya’da mesleki eğitim yapmak için basamak olarak kullanmaktadır. Yukarıda Au Pair Almanya programının sizlere Almanya’da mesleki eğitim için sağlayacağı avantajlardan bahsetmiştik.
Almanya’da mesleki eğitim için ne kadar önce başvurmalıyım ? Almancanız B1 – B2 seviyesinde ise en az 6 ay öncesinden başvurmanızda fayda vardır. Almancanız yok ise önce Au Pair Almanya programına katılıp 1 sene boyunca bir Alman ailenin yanında Au Pairlik yapıp Almancanız B1 – B2 seviyesine çıkardıktan sonra Almanya’dan Türkiye’ye dönmeden Ausbildung için başvurabilirsiniz. Au Pair Almanya programına katılarak sadece Almanca konusunda değil daha bir çok avantaja sahip olursunuz. Yazımızın yukarı bölümünde Ausbildung öncesinde Au Pair Almanya programına katılmanın faydalarından bahsetmiştik.
Ausbildung öncesi Au Pair Almanya programına katılmak için Au Pair Almanya Başvuru Formunu doldurun. Almanya’daki eğitiminize bir adım daha yaklaşın.
1989 dan Günümüze !! 34 yıllık Timoti Deneyimi ve Güveni !!! Bizi aramadan karar vermeyin !!
Whatsapp hattımızdan bizlere 7/24 yazabilirsiniz.